2016 m. vasario 4 d., ketvirtadienis

Pirmoji pagalba sergant laringitu

Laringitas - ūmi virusinė liga, kuri paprastai vaikui prasideda staiga naktį, paryčiui. Juo susirgus, vaikui paburksta ir patinsta balso stygos. Dėl to, susiaurėja balso plyšys, dėl ko vaikui pasidaro sunku kvėpuoti. Laringitą sukelia virusai ( gripo, paragripo ir t.t. ). Tai dažniausiai 6 mėnesių - 3 metų amžiaus vaikų liga. Labai retai ja serga vyresni negu 6 metų vaikai. Sergamumas didėja vėlyvą rudenį ir  žiemos mėnesiais.



Pirmiausia, vaikas pradeda sloguoti, jaučia ryklės perštėjimą, kurį įvardina kaip gerklės skausmą. Dažnai sukarščiuoja iki 38-39 laipsnių. Vėliau per maždaug parą, liga plinta į balso stygas, trachėją - jų gleivinė paburksta, patinsta, todėl susiaurėja plyšys, pro kurį oras patenka į plaučius.

Tada vaikas prikimsta, pradeda grubiai ("lojančiai" kaip šuniukas ) kosėti, atsiranda triukšmingas kvėpavimas. Ypatingai, garsus ir apsunkintas būna įkvėpimas, kuris sustiprėja vaikui verkiant. Padažnėja kvėpavimas, parausta veidas, vaikas pradeda pykti, nes jam sunku kvėpuoti, jaučia oro trūkumą. Vaikui suirzus, supykus, kvėpavimo takai dar labiau susiaurėja - sunkėja kvėpavimas, progresuoja dusulys.

Dėl skaudamos gerklytės, dėl dažnesnio kvėpavimo, dėl karščiavimo gali pradėti trūkti skysčių, todėl būtina vaikui siūlyti dažnai ir po nedaug atsigerti vandenuko, arbatėlės. Pati liga trunka trumpai, maždaug iki 2-3 parų. Paprastai vaikas dienos metu jaučiasi pakankamai neblogai, būna tik užkimęs ir juntamas nežymus dusulys, o miego metu vaikui paūmėja liga bei sustiprėja dusulys.
Užsikrečiama oro-lašiniu keliu kontaktuojant su kosinčiu, čiaudinčiu, per seiles nuo kitų vaikų ar suaugusiųjų, sergančių kvėpavimo takų infekcijomis, nebūtinai laringitu.

Kokia mūsų, kaip tėvų, pirmoji pagalba vaikui?


  • Nuraminkite vaiką, kad kuo mažiau verktų, o geriau, kad visai neverktų. Būtinai ir Jūs, tėveliai, neparodykite vaikui, kad stresuojate, nes vaikai tai puikiai jaučia ir dar labiau išsigąsta.
  • Pasiūlykite atsigerti šilto vandenuko, arbatėlės.
  • Šiltai apsirenkite ir išeikite su vaiku į lauką ar kitą kokią vėsią patalpą. Ir su juo pavaikščiokite maždaug 10-15 minučių. Šaltame ore vaiko gleivinės paburkimas sumažės, palengvės kvėpavimas, vaikas galės daugiau įkvėpti oro ir jis nusiramins.
  • Jei vaiko būklė visai negerėja per 10 min ar ji net blogėja, tad būtina skubiai vykti į artimiausią gydymo įstaigą, kad būtų suteikta rimtesnė pirmoji pagalba.
  • Pakilus kūno temperatūrai (daugiau kaip 38 laipsniai), duokite vaistų, mažinančių temperatūrą - antipiretikų (paracetamolio arba ibuprofeno). Vaisto dozė priklauso nuo vaiko amžiaus ir svorio.
  • Migdykite vaiką pusiau sėdintį - tam tereikia pakišti papildomą pagalvę; kūdikį galima migdyti ir automobiliniame lopšyje. Tėvams reikėtų miegoti tame pačiame kambaryje, kad būtų šalia, prasidėjus pasunkėjusio kvėpavimo epizodui. Vaiko būklė bet kuriuo momentu gali pablogėti, iš lengvos tapti vidutinio sunkumo arba sunki.



Skubiai kreipkitės į medikus, jeigu vaikui: 



  • Sunku kvėpuoti, dėl dusulio sunku kalbėti (mažesniam vaikui - verkti, rėkti). 
  • Oda įgyja pilkšvą ar melsvai pilkšvą atspalvį. 
  • Prasideda sunkūs kosulio priepuoliai. 
  • Pastebėjote seilėtekį, pasunkėjusį rijimą. 
  • Vaikas kvėpuoja triukšmingai, būdamas ramus (kvėpuojant girdimas švilpesys).
  •  Vaikui įkvepiant įdumba oda tarp šonkaulių, virš krūtinkaulio, kvėpavime ryškiai dalyvauja nosies šnervės.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą