2015 m. spalio 19 d., pirmadienis

Pirmoji pagalba vaikui sergančiam astma

Jei Jūsų vaikas serga bronchine astma, visada patikrinkite ar kartu su vaiku yra pirmos pagalbos vaistas. Jei vaikas didesnis ir supranta kada jam prasideda dusulio priepuolis, tai apmokinkite jį pačiam panaudoti vaistus. O jei vaikas mažas, tai turi mokėti atlikti tėvai arba jį prižiūrintys asmenys.

pirma pagalba, pagalba serganciam vaikui, skubi pagalba





Astmos priepuolį gali išprovokuoti kontaktas su galimu alergenu ( gyvūnų plaukai, namų dulkių erkutės, žiedadulkės, cheminės medžiagos... ), rūkančiųjų dūmai, smogas, fizinis krūvis, stresas ar net šaltis.


Kvėpavimo fiziologija:

  1. Deguonimi praturtintas oras patekdamas pro mūsų nosį yra sušildomas, sudrėkinamas ir išvalomas ( todėl dažnai vaikų nosytės prisipildo sauso, pridžiuvusio sekreto, tai yra sukaupti išvalyti oro nešvarumai ).
  2. Toliau deguonimi praturtintas oras teka žemyn iš viršutinių kvėpavimo takų dalies nosiaryklės į trachėją.
  3. Toliau patenka į apatinius kvėpavimo takus - bronchus.
  4. Iš jų oras patenka į plaučius.
  5. Galutinė deguonies praturtinto oro stotelė yra plaučių smulkiausios dalelės - alveolės, kuriose vyksta labai intensyvi kraujotaka ir iš ten kraujas paima atneštą deguonį ir išnešioja po visą mūsų organizmą. 
Astmos priepuolio metu, susiaurėja smulkiausieji bronchai dėl juos gaubiančių raumenų spazmo - susitraukimo ir tokiu būdu sutrinka deguonies pateikimas į alveoles bei tuo pačiu kraują. Žmogui pradeda trūkti deguonies.



Astmos simptomai:
  1. Apsunkintas kvėpavimas: švokštimas ( ypatingai girdimas švokštimas iškvėpimo metu), dusulys;
  2. Sunkumo jausmas krūtinės ląstoje;
  3. Sausas varginantis kosulys.


Pirmoji pagalba:
  • Pasodinkite vaiką jam patogioje padėtyje ir nuraminkite, kad stengtųsi kvėpuoti kuo ramiau ir tolygiau;
  • Paduokite arba patys supūskite vaikui paskirtų vaistų. Dažniausiai tai būna Salbutamolis/ Ventolinas. Įpūskite 4 dozes ( po 1 įpūtimą kas 4 įkvėpimai ) ir laukite 4 minutes. Jei po jų vaikas vis tiek blogai jaučiasi, pakartokite procedūrą.  Vaistus naudoti galima tiesiogiai įpučiant į vaiko burnytę ar jei vaikutis mažas, per tarpinę.




Jei astmos priepuolis yra sutramdytas, būkite šalia vaiko, kad jam būtų ramu ir jaustųsi saugiai. 

O jei astmos priepuolis atkakliai tęsiasi, skambinkite 112 ir kvieskite skubią pagalbą arba patys vykite su vaiku artimiausią priėmimo skyrių. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą