2015 m. spalio 1 d., ketvirtadienis

Pirmoji pagalba vaikui sukarščiavus


 Kūdikių ir mažų vaikų karščiavimas – viena dažniausių priežasčių, dėl kurios kreipiamasi į gydytoją. Apie pusę karščiuojančių ligoniukų yra 3–36 mėn. amžiaus. Karščiavimas yra antra pagal dažnumą priežastis, dėl kurios vaikas paguldomas į ligoninę.


temperatura, vaikas, pagalba vaikui, pirma pagalba vaikui


Dažniausia karščiavimo priežastis – normali vaiko organizmo reakcija į virusinę infekciją, į skysčių netekimą, apsinuodijimą, bet kartais jį gali lemti ir gyvybei pavojinga bakterinė infekcija: sepsis, meningitas, kaulų ir sąnarių infekcija ar kt.
Svarbiausias klausimas, keliantis tėvams:
Kaip įvertinti kūdikio ir vaiko blogėjančią savijautą bei nepražiūrėti sunkios ligos pradžios?

Susirgus vaikui iš karto pasikeičia jo elgesys, oda arba išblyškusi, arba paraudusi. Kūdikiai gailiai verkia, prašosi nešiojami, pasidaro irzlūs, suprastėja apetitas, tampa apatiški ir liūdni. Ankstyvojo amžiaus ir vyresni vaikai nesidomi žaislais, neįprastai daug miega arba miegas būna paviršutiniškas, miegant labai blaškosi, atsisako valgyti, skundžiasi, kad skauda kurią nors kūno dalį, vemia, dažniau šlapinasi ar tuštinasi. Prie pakitusio vaiko elgesio prisitaikykite, supraskite, kad jis serga. Sergančiam itin reikalinga švelni, kantri mama, jos pasiaukojimas ir elgesys, skatinantis tik teigiamas emocijas.

Jeigu vaikas susirgo, neišsigąskite ir nepasimeskite. Ligonį kruopščiai slaugykite ir stebėkite jo būklę. Vaikui, ypač vyresniam, neparodykite, kad jaudinatės dėl jo ligos. Pirmiausia, vaikas tegu lieka namuose. O į vaikų kolektyvą galės grįžti kai jo kūno temperatūra bent jau 24 val bus normali.
Slaugant sergantį vaiką būtina:
  • Siūlyti kuo daugiau gerti šiltų skysčių, siekiant išvengti dehidratacijos ( skysčių netekimo);
  • Sekite vaiko kūno temperatūrą. Jei ji bus aukštesnė nei 38,5 C, sugirdykite Ibuporfeno arba Paracetamolio ( atitinkamai pagal vaiko amžių ir svorį). Jokiais būdais neduokite vaikams aspirino!
  • Negalima kūnelio trinti su spiritiniu ar kitokiais alkoholio turinčiais skysčiais. Geriau vaiką galite įgaubti į šiltai drėgną rankšluostį ar chalatą, tokiais būdais palengvinsite kūnui karčio atidavimą. Taip vaiko kūnelis pradės greičiau vėsti ir kris kūno temperatūra. O mes mamos kaip tik atvirkščiai, mėgstame vaikus šiltai apkloti ar įvynioti į storą antklodę. 
  • Leiskite vaikui valgyti ką jis nori, o jei apetito nėra, tai nieko tokio. Svarbiausia, kad gertų skysčius. Apetito sumažėjimas, tai tik laikina vaiko būklė.
  • Jei Jūsų vaikas tuo pačiu ir vemia bei viduriuoja, tai būtina siūlyti negazuotą mineralinį vandenį arba jau specialiai vaikams paruoštą geriamą elektrolitų tirpalą.
  • Leiskite vaikui ramiai pailsėti.
Kada kreiptis į medikus?

  • Jei Jūsų kūdikis yra jaunesnis nei 3 mėn amžiaus ir išmatuojama temperatūra nuo 38 C;
  • Jei ant vaiko kūnelio stebimas bėrimas;
  • Jei vargina užsitęsęs viduriavimas ar vėmimas;
  • Jei stebimi ryškėjantys dehidratacijos ( skysčių netekimo ) požymiai ( rečiau ir mažiau šlapinasi, verkia be ašarų, darosi vangesnis, mažiau aktyvus nei įprastai );
  • Jei karščiavimas užsitęsė ilgiau nei 5 paros;
  • Jei greta karščiavimo vaikas serga papildomomis ligomis ( vėžys, širdies patologijos, cukrinis diabetas ir kt. )

Karščiavimas vaikų amžiuje yra gan dažnas ir neišvengiamas procesas. Svarbiausia, kad karščiuojantis vaikas būtų tinkamai slaugomas bei laiku paskirtas reikiamas gydymas.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą