2015 m. spalio 5 d., pirmadienis

Pirmoji pagalba sloguojančiam vaikui

Nors šiemet oras mus lepina nuostabiais orais, tačiau kartu su rudenėliu ateina ir įvairios peršalimo ligos. Pirmiausia, sloga, slogytė...

pirma pagalba vaikui, kaip gydyti sloga, sloguojatis vaikas, gydyojo patarimai, klausk gydytojo


Kas tai yra sloga? Sloga - tai nosies gleivinės uždegimas, pasireiškiantis serozinio sekreto padidėjusia gamyba. Dažniausi simptomai - nosies gleivinės paburkimas ( "užgulta nosis" ), čiaudulys ir tekantis skaidrus sekretas. Ją sukelia virusai, bakterijos, alergija ir įvairūs dirgikliai.
Sloga gali būti infekcinės kilmės ( serozinė - varvanti ir tiršta ), alerginės kilmės ir dirgiklių sukelta ( medikamentinė - vaistų sukelta ir ne medikamentinė).
Sloga vaikai gali lengvai susirgti iš šiltos patalpos išėję į šaltą orą ar pabuvę skersvėjyje. Tokiomis sąlygomis paveikiama nosies gleivinė, susilpnėja jos kraujotaka bei gleivinės plaukelių judėjimas, todėl čia palanku įsikurti virusams. Virusą, kuris sukelia slogą, vaikui gali perduoti ir ligonis, su kuriuo jis bendravo.  Taip dažniausiai nutinka, kai namiškiai nežino ar nesilaiko asmens higienos taisyklių, pvz.: čiaudi, šnypščia nosį vaiko kambaryje ar nusišnypštę nenusiplauna rankų ir kt. Kūdikis sloga gali susirgti peršalęs, netinkamai rengiamas ar maudomas, kai nosies gleivinę erzina dulkės, tabako dūmai ar kt. cheminės medžiagos.
Pirmiausia, mes sureaguojame, kai vaiką pradeda varginti skysta vandeninga nuolat tekanti slogytė. Ji gali būti alerginė, cheminių dirgiklių paveikta arba infekcinė. Jei kalbant apie infekcinę slogą, tokią serozinę - vandeningą slogytę dažniausiai sukelia virusai, patekę į mūsų vaiko nosies gleivinę.  Kaip ją gydyti? Visada būtina nosį išvalyti - ar tai vaikas pats išpūs, ar tiesiog mažesniems vaikučiams su specialiomis priemonėmis nosies landas išvalyti ir tada į abi nosies šnerves įlašinti ar įpūsti sterilaus nosies tualetui pritaikyto jūros vandens. Iš savo patirties galiu drąsiai teigti, kad vaikams iki 2-3 metukų rekomenduoju į nosytę lašinti, o ne purkšti jūros vandenuką. Nors ir kaip farmacinės firmos aiškina, kad jų gaminamo purškalo srovė nestipri, vis tiek visi vaikučiai bijo to staigaus srovės patekimo į jų nosytes. O kai vaikai jau ūgtelėję ir supranta mūsų paaiškinimą kas jų laukia, ką mes darysime su jų nosyte bei ko tikėtis, galime naudoti ir purškiamą preparatą. Nosį būtina pūsti ir valyti pagal reikalą, kada tik ji vargina vaikutį. O patį jūros vandenuką rekomenduojama naudoti 3-4 kartus dienoje. Nesant labai didelei slogai, dažnai lysti į nosytę ir ją draskyti valant nėra reikalo, nes yra manoma, kad kuo dažniau nosies gleivinę dirginsime, tuo daugiau sekreto ji gamins apsaugai. Esant labai didžiulei ir varginančiai slogai, rekomenduojami įvairūs preparatai - lašiukai į nosį, mažinantys slogos sekreto gamybą, kartais net papildomai priešuždegiminis gydymas paracetamoliu ar ibuprofenu. Tai jau konkrečiai nusprendžia gydytojas kabinete apžiūrėjęs vaiką.
Netinkamai gydant ar silpstant imunitetui varvanti sloga pereina į tirštą, sunkiai išpučiamą slogą. Tada darosi sunku prakvėpuoti per nosį, dingsta apetitas ( šiuo atveju pagalvokime apie save, kaip mes jaučiamės kai turime didžiulę slogą - nebejaučiame skonio, kvapo, skauda galvą ), Tokiu atveju, mūsų slogos sekretas pradeda kauptis, vadinamuosiuose sinusuose taip suformuodamas sinusitą.




Vaikas kvėpuoja per burną, būna piktas ir irzlus, atsisako valgyti, nosies sekretas arba mažai išsipučia, arba visai nesipučia. Tokiu atveju, vien plovimas nosies landų su jūros vandeniu jau nebus pakankamas. Greta tokio gydymo būtina pradėti gerti preparatus, skystinančius nosies sekretą ir gerinančius nosies daubų drenažą ( sinupret, sinumoss, cinnabsin, gelomyrtol ir t.t.). Kai kurios mamos, paklausus kokia sloga, trumpai pasako, kad pūliai pučiasi. Tada viskas aišku, kad slogos skeretas tirštas, gelsvai žalsvas ir labai tąsus. Dažniausiai, greta paprasto homeopatinio gydymo, jau bus reikalingas gydymas antibiotiku, nes nosiaryklės gleivinėje suaktyvėjo bakterijos. Joms nugalėti nebepakaks dezinfekcijos jūros vandenuku, sekreto skystinimo ir šiltų geriamų arbatų. Iš savo, kaip mamos patirties, drąsiai galiu teikti, kad vien vaistų nepakanka, o kartais jų galima ir išvengti, kaip ir ligos blogėjimo, jei pašvęsime kurį vakarą ar dieną ir sąžiningai būdami su vaiku kantriai pūsime jo nosytę vos tik pasirodo slogos sekretas. Mes, tėvai, nuolat skubame, lekiame ir rodos, nuėje pas gydytoją, gavę vaistų, vienu rankos mostu ar viena tablete išgydysime savo mažuosius. Deja... Prie visų ligų gydymo pirmose gretose eina ir mūsų, kaip tėvų, slauga bei vaiko priežiūra. Sloga pati nepreis, jei jos nepūsime ir nosies nevalysime. Atrodo, prabėgdama ar kažką darydama vaikui pasakai:"Išsipūsk nosytę" ir jis tai padaręs pasveiks. Klystame... Praktiškai puikiai išbandžiau - grižusi iš darbo, pašvenčiau visą vakarą sloguojančiam vaikui. Atsisėdau šalia jo ir kantriai padėjau pūsti nosį, kai tik prisikaupdavo sekreto. Ir pati buvau siaubingai nustebusi, iš kur tiek sekreto tokioje mažoje nosytėje - pūtėme porą valandų kas 5 minutes po gausybę sekreto. Ir ką... sekančią dieną atsibudome žvalūs be slogos. ☺ Pasirodo, kiek nedaug tereikėjo. O be to, esu skaičiusi, kad vaikai suserga, kai jiems ima trūkti dėmesio iš tėvų.

Kartu su slogyte vaikas pradeda pakosčioti. Dažniausiai, vaikai kosti sausokai ir miego metu. Arba vakarais einant miegoti ir nubudus ryte. Kodėl? Ogi, slogos sekretas teka ne tik laukan iš nosies šnervių, bet ir į vidų ryklės. Paveikslėlyje puikiai matoma nosiaryklės anatomija ( nosis prasideda išorinėmis šnervėmis ir nusitęsia į gerklę/ ryklę):

Vat mūsų sloga teka ir į gerklę, kaip mes sakome, ir tokiu būdu sukelia niežulį - kutulį, kas skatina kosėti. Kol sloga varvanti ir labai skysta, tai to sekreto gaminasi po nedaug ir nuolat, tad ir jaučiame ryklės kutenimą. O atsigulus išvis, slogos sekretas teka tik į ryklę.
Jei sloga tirštėja ir pradeda kauptis sinusuose, tai įsivaizduokite, kad kol mes ar mūsų vaikutis guli visą naktį horizontalioje padėtyje, tai tie sinusai, kaip kibirai, prisipildo sekreto. O juk talpa, kaip ir kibiro, nesiplečia, jie ne guminiai, tai sekretas pradeda varvėti per kraštus. Tada vaikas pradeda kosėti "šlapiai", nes tas sekretas tirštokas ir jo gausiau. O ryte nubudus ir keliantis iš lovos, keičiame savo kūno padėtį iš horizontalios į vertikalią ir tada... susijudina mūsų sinusai - kibirai ir šliukšteli gerą porciją susikaupusio sekreto. Vat tada mus ir gasdina vaiko stiprus, atkaklus, tąsus, varginantis kosulys. Taip vaikas kosti apie 1-2 val kol išsivalo nosies landos. Toks kosulys nėra labai pavojingas ir jįs išnyksta sugydžius slogą. tokiu atveju nuo kosulio vaistų dar nereikia.

Jei sloga yra alerginės kilmės ar sukelta dirgiklių, ją jau būtina gydyti šalinant pirmiausia, ją sukėlusius veiksnius. Ir pagal reikalą gydytojas paskirs tinkamą gydymą.


Slaugant sloguojantį kūdikį:

  • Padėkite pagalvėlę taip, kad gleivės netekėtų į nosiaryklę;
  • Kuo dažniau iš nosies išsiurbkite gleives;
  • Drėkinkite kambarį specialiais  drėkintuvais ar ant radiatorių užtieskite drėgnų švarių rankšluosčių;
  • Jei į nosį reikia lašinti lašiukus, tai juos lašinkite tik pirmiausia išsiurbę gleives, išvalę nosies landas;
  • Nauodokite tik specialius kūdikiams skirtus flakonėlius, kurių antgaliai pritaikyti mažoms nosytėms.

Slaugant sloguojantį vyresnį vaiką:

  • Išmokykite vaiką taisyklingai išsišnypšti nosį - tai labai svarbu. Gleives reikia iš kiekvienos šnervės išsišnypšti atskirai: užspaudžiame vieną šnervę ir pučiama kita šnervė, tada atvirkščiai. Tokiu būdu, tos užspaustosios pusės uždaroma ir tos pusės latakas į ausį. Iš nosies eina latakas į tos pusės ausytę, dėl ko vaikai sloguojant dažnai skundžiasi ausyčių skausmu ir dar į nosį ateina ašarų latakėliai. Ko pasekoje, jei vargina stipri sloga, vaikams pradeda ašaroti, traiškanoti akytės. Susidaro ašarų latako uždegimas arba išburkimas ir akių skystis nebegali nutekėti į nosies landas ( o akių- ašarų skytis esant sveikiems žmonėms plauna akies nešvarumus ).
  • Duokite gerti šiltų gėrimų, geriausia arbata;
  • Vėdinkite kambarį, palikykite kambario temperatūrą apie 20 C. Vėsiame ore mažiau burksta nosiaryklės gleivinė, dėl to vaikui lengviau kvėpuoti.
  • Prieš lašinant vaistai turi būti kambario temperatūros, todėl juos palaikykite rankoje sugniaužę delne keletą minučių kol sušils. Lašinkite tik išvalę nosies landas! Įlašinus lašiukų, išorinę nosies sienelę nestipriai 2-3 kartus paspauskite prie pertvaros, kad geriau pasklistų vaistai. 
  • Kadangi vaikai dažnai muistosi ir sukioja galvytę, kad lašinant vaistukus nepažeistume gleivinės, savo ranką su vaistų pipete prispauskime prie vaikučio smakro ar skruosto ir tada judant galvytei, mūsų ranka judės tolygiai kartu su vaiku. Tuo pačiu vaiko galvytę kiek atloškite ir linktelkite į tą pusę, į kurią šnervę lašinsite. Jei vaistus lašinate gulinčiam vaikui, tai vaiką paguldykite ant šono, į kurią landą planuojate lašinti vaistukus ir galvą truputuką atloškite. 


Kai už lango gražus auksinis ruduo, būtina prisiminti, kad blogo oro nėra, yra tik prasta apranga. ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą